Kukko on tehnyt hengellistä musiikkia erilaisten kokoonpanojen kanssa vuodesta 2001, jolloin levy 'Virret' julkaistiin. Pääosin hengellistä musiikkia sisältäviä levyjä on tuotannossa yhteensä viisi, joita kaikki uusinta lukuun ottamatta löytyy Spotifysta. Sakari Kukko

1. Virret (2001)
2. Joulu (2003)
3. Soi kiitos (2009)
4. Valo (2013)
5. JouLumo (2017)

Kukko on tehnyt konsertteja levyjen materiaalin pohjalta mm. kirkoissa ja vastaanotto on ollut erittäin myönteinen.

Sakari Kukko - huilut, saksofonit
Samuli Mikkonen - piano, urut
Ulf Krokfors - kontrabasso
Mika Kallio - lyömäsoittimet

Kaikki yhtyeen muusikot kuuluvat suomalaisten jazzmuusikoiden terävimpään kärkeen. Yhtye tai Sakari Kukko erikseen on tilattavissa kirkkoihin, festivaaleille, konserttisaleihin, kuoron kanssa esiintymään, erilaisiin musiikkiprojekteihin jne. Tämä kvartetti sai innostuneen vastaanoton ja loistoarvostelut ensilevystään. Tässä Helsingin Sanomien arvio levystä:

Virret

Tänä vuonna on juhlittu suomalaisen virsikirjan 300-vuotisjuhlaa. Parhaan syntymäpäivälahjan sille on tehnyt yllättäen saksofonisti-huilisti Sakari Kukko. Hän on keksinyt, että suomalainen virsi taipuu vapaaksi jazziksi, jossa soivat suru ja riemu, armo ja hartaus.

Heti perään on myönnettävä, ettei tuore albumi Virret ole ihan ensimmäinen valtaus tällä jazzin vähän koluamalla mantereella. Yhdysvalloissa niin Archie Shepp ja Horace Parlan kuin Charlie Haden ja Hank Jones ovat avanneet omat virsikirjansa, ja Jan Garbarek Norjassa on fuusioinut musiikkiinsa myös virsiaineksia. Meillä niiden parissa ovat askarrelleet ainakin Juhani Aaltonen, Paroni Paakkunainen, Esa Pethman ja Heikki Sarmanto. Mutta yhtä punnittua, samanaikaisesti uskollista ja vapaasti tulkittua lopputulosta en ole ennen kuullut kuin Kukon.

SAKARI KUKON OMALLA  pitkällä soittouralla Virret on samalla merkittävä paluu jazziin.Hänen ensimmäinen suuri keksintönsä oli neljännesvuosisata sitten syntynyt Piirpauke, joka yhä etsii jazzin, popin ja kansanmusiikkien leikkauspistettä. Se oli suomalainen maailmanmusiikki-ilmiö, joka nopeasti saavutti myös kansainvälistä mainetta, kauan ennen värttinöitä ja pohjosia, ja samalla etääntyi alkuvuosien jazzillisesta klangista. Virret muistuttaa siitä, mikä viime vuosien Piirpauke-levyillä ja -keikoilla on jäänyt melkein taka-alalle: Kukko on jazzmuusikko ja väkevä solisti, jonka saksofonissa on jylhä, kylmiä väreitä puhkuva saundi ja huilussa hengästyttävä ketteryys. Hän on yhä yksi harvoista puhaltajistamme, jolla on ehdottoman tunnistettava oma äänensä. Se pääsee nyt kerrankin oikeuksiinsa.

Samalla on helppo ymmärtää, kuinka lyhyt matka on kansanmusiikista virsiin. Levyllä mukana oleva ruotsalainen kansansävelmä Taalainmaan karjamajoilta voisi olla ruotsalaisesta virsikirjasta! Ja ovathan virret 361 ( Koska valaisee kointähtönen ) ja 621 ( Matkamiehen mieli palaa ) tai nykyisestä virsikirjasta poistettu Jo vääryys vallan saapi pohjaltaan kansansäveliä. Niin virret kuin kansanlaulut ovat muistimme perimmäisen sopukan yhteistä kerrostumaa, alkumusiikkia jota tuskin edes Kuningas Alzheimer onnistuu meistä tappamaan.

MITEN KUKKO  sitten virsiä levyllä työstää? Perusvaihtoehtoja on kaksi. Se helpompi, garbarekmainen, on kierrättää ja varioida näitä tuikituttuja melodioita, nojata niiden sointupohjaan, rakentaa omia B- ja C-osia sekä kasvattaa kauniit sävelkulut kliimaksiin. Toinen menetelmä on esitellä teema kertaalleen - ja hypätä sen jälkeen vapaaseen pudotukseen! Jälkimmäiseen kastiin kuuluvat improvisaatiot tarjoavat lopulta ne huimimmat hetket. Niissä kyse ei ole vain Kukon taidosta liitää nousevien ilmavirtausten ja vapaan pulssin viemänä, vaan koko kvartetti - pianisti Samuli Mikkonen, basisti Ulf Krokfors ja rumpali Mika Kallio - näyttävät suurenmoiset kykynsä ja monipuolisuutensa.

Ja vaikka parhaimmillaan kaikki virren ulkoiset kahleet välillä katkaistaan, itse virren hartaus, kauneus ja tenho eivät koskaan katoa. Tämä levy ei todellakaan ole tarkoitettu vain jazzfanaatikoille! Virret voi kuulla ja ottaa vastaan jokainen matkamies maan. (Heikki Hellman, HS 18.12.2001)